Afscheid meester Joris

Bijna anderhalf jaar geleden werd ik benaderd met de vraag om ik als projectleider wilde helpen om vorm te geven aan een nieuw onderwijsconcept: het Steve JobsSchool concept. Een voor de wereld nieuw concept waarbij de ontwikkeling van de individuele leerling centraal staat.

Een voor mij unieke kans om een actieve rol te spelen in het vernieuwen van het Nederlands onderwijssysteem.

Nu bijna anderhalf jaar verder kan ik vol trots terug kijken op wat jullie allemaal bereikt hebben en ben ik erg trotser op dat ik daar een klein onderdeel van heb mogen zijn.

 

Het is ongekend om te zien welke mate van betrokkenheid de ouders en verzorgers van de Master hebben laten zien. Wat vooral bijzonder is, is om te zien om hoeveel verschillende vlakken dit gebeurd is. Er zijn ouders en verzorgers die fysiek geholpen hebben om het schoolplein en de schooltuin vorm te geven. Maar ook die fantastische vieringen van A tot Z georganiseerd hebben, die de schoolbibliotheek nieuw leven hebben ingeblazen of die op de achtergrond geholpen hebben met het vinden van de juiste communicatiemiddelen tussen leerling, ouder en leerkracht. Dank zij de inzet van jullie heeft de school zo’n enorme grote stappen kunnen maken.

 

Het is ook prachtig om te zien welke een progressie de leerlingen in een relatief korte tijd hebben weten te maken. Van passief naar actief, van achteraf naar pro-actief. Het is mooi om te zien om hoe leerlingen zichzelf nu serieus genomen voelen. Om te zien dat leerlingen, ook op jonge leeftijd, al kunnen benoemen wat ze leren willen. En het is vooral bijzonder om te zien met hoeveel plezier de kinderen naar school toe gaan. Elke maandag en dinsdag zie ik vrolijke kinderen de school binnen gaan.

 

En als laatste heb ik vooral kunnen genieten van de bijzondere collega’s die hier op deze school rondlopen.  Collega’s die enorme bergen werk in zeer korte tijd kunnen verzetten. Collega’s die een commitment hebben die ervoor zorgt dat ze bereid zijn grote delen van hun vakantie op te geven om dit concept goed neer te zetten. Collega’s met een enorme hoeveelheid passie en creativiteit en vooral flexibiliteit. Collega’s met een extreem grote hoeveelheid kennis en vaardigheden. Collega’s die meedenken in plaats van te klagen.

 

Na bijna anderhalf jaar mag ik het stokje van projectleider overdragen aan Kim. Een fijne gedachte om te weten dat een meer dan capabel persoon ervoor blijft zorgen dat de uitrol van het concept nog verder zal gaan en de school zich zal blijven verbeteren.

 

Ik dank u allen in het gesteld vertrouwen in mij en wens iedereen al het goeds toe. En zal vanzelfsprekend vanaf een afstand de school nauwlettend in de gaten blijven houden.

 

Groet,

 

Joris