Weekend van de Wetenschap: Proef de kracht van Stoom!

 

                             Weekend van de Wetenschap: Proef de kracht van Stoom!                                                         Nieuwe Mad-Science experimenten over de werking van het Woudagemaal

 

Tijdens het Weekend van de Wetenschap organiseert het Woudagemaal in Lemmer twee spannende workshops vol proefjes en experimenten voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar.  Mad Scientists hebben lang gewerkt aan een nieuw programma over stoomkracht en beweging, waarmee jonge wetenschappers in de dop zelf aan de slag gaan. De workshops vinden plaats op zaterdag 1 en zondag 2 oktober, tussen 14:00 en 16:00 uur in het bezoekerscentrum Woudagemaal.

 

Nieuw programma

Eerdere Mad Science workshops in de kerstvakantie bleken een groot succes. Reden genoeg om een speciaal programma te laten ontwikkelen waarbij alle proefjes en experimenten iets te maken hebben met de werking van het Woudagemaal. De techniek achter deze stoomreus uit 1920 is namelijk heel bijzonder! Kinderen tijdens het Weekend van de Wetenschap zelf ervaren hoe het kan dat je met water en warmte een machine in beweging krijgt en water kan verpompen. 

 

Techniek in beeld

Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog werkt. Al sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om het overtollige water uit de boezemwateren te lozen. Het architectonisch en historisch unieke Woudagemaal is vanaf 1977 een beschermd monument. In 1998 is het geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In het interactieve bezoekerscentrum van het Woudagemaal wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken, en welke werktuigbouwkundige, natuurkundige en technische principes hieraan ten grondslag liggen. Aan de hand van diverse interactieve elementen in de expositieruimte krijgen jong en oud inzicht in waterbeheer, stoom, kracht en beweging. Zo wordt op een makkelijke manier verteld hoe het stoomgemaal functioneert en waar het nog altijd voor dient. In schoolvakanties organiseert het Woudagemaal leuke en educatieve kinderactiviteiten.

 

Weekend van de Wetenschap workshops, inschrijven via info@woudagemaal.nl

Zaterdag 1 oktober: 14:00 - 16:00 uur (Workshop GRATIS bij entreeticket)

Zondag 2 oktober: 14:00 - 16:00 uur (Workshop GRATIS bij entreeticket)

 

Ir. D.F. Woudagemaal en bezoekerscentrum

Bezoekadres: Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer

Openingstijden:

Februari t/m december en in de kerstvakantie:

dinsdag t/m zaterdag  10.00 - 17.00 uur, zondag 13:00 – 17:00 uur 

 

Kijk voor meer nieuws en openingstijden tijdens feestdagen op www.woudagemaal.nl